قبلی
آزمون نرمال

آزمون نرمال بودن داده ها Normality Test در نرم افزار SPSS

مهم‌ترین توزیع آماری با نام توزیع نرمال Normal Distribution نامیده می‌شود. اهمیت این توزیع تا بدان حد است که پیش‌فرض انجام بسیاری از تحلیل‌های آماری نرمال بودن داده‌ها، دانسته می‌شود.

به عنوان مثال معمولاَ هنگامی می‌توان از انواع تحلیل‌ها و آزمون‌های مقایسه پارامتری استفاده کرد که داده‌ها دارای توزیع نرمال باشند.

هدف ما در این نوشتار این است که روش و فرایندی جهت بررسی نرمال بودن داده‌ها به دست بیاوریم. روش انجام کار می‌تواند با استفاده از آزمون کلموگروف-اسمیرنف Kolmogorov-Smirnov و شاپیرو-ویلک Shapiro-Wilk باشد. در ادامه هر کدام از آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

 

گراف پد

دریافت آموزش کامل آنالیز واریانس و کوواریانس

شامل 560 دقیقه ویدئو، ۲۲۹ اسلاید و فایل‌های دیتا و نتایج SPSS

 

ابزار کار ما در این متن، نرم‌افزار SPSS خواهد بود. فایل دیتا این مقاله را می‌توانید از اینجا دریافت کنید. به عنوان مثال من در این فایل دیتا می‌خواهم بررسی کنم آیا غلظت کلسترول در مردان و زنان دارای توزیع نرمال است یا خیر.

آزمون نرمالیتی کلموگروف-اسمیرنف

 Kolmogorov-Smirnov 

از آن‌جا که می‌خواهیم نرمال بودن داده‌ها را در بین زنان و مردان بررسی کنیم، من ابتدا با استفاده از ابزار Split File داده‌ها را بر مبنای جنسیت، Split کرده‌ام.

ابزار Split File در نرم‌افزار SPSS

 

پنجره زیر با نام Split File برای ما باز می‌شود.

پنجره Split File

 

در این پنجره گزینه Compare groups را فعال کرده و Gender را در بخش Groups Based on قرار می‌دهیم. با OK کردن، نرم‌افزار فایل دیتا ما را برحسب جنسیت، تفکیک و یا اصطلاحاً Split می‌کند. به این ترتیب از این به بعد هر تحلیلی که بر روی داده‌ها انجام می‌شود، به تفکیک مردان و زنان خواهد بود. چنانچه به توضیحات بیشتری در زمینه Split File نیاز دارید، این لینک را در سایت گراف پد ببینید. (چگونه در نرم‌افزار SPSS از ابزار Split File استفاده کنیم؟)

خب، حال بیایید آزمون نرمالیتی انجام دهیم. در زمینه آزمون‌های نرمال، علاقمند بودید این لینک‌ها را ببینید. (آزمون نرمال با استفاده از نرم‌افزار گراف پد) و (چگونه داده‌ها را به توزیع نرمال تبدیل کنیم؟)

برای انجام آزمون نرمالیتی از مسیر زیر در نرم‌افزار SPSS استفاده می‌کنیم.

Analyze → Nonparametric Tests → Legacy Dialogs → 1-Sample K-S 

پنجره زیر با نام One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test برای ما باز می‌شود.

پنجره One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test

 

در کادر Test Variable List همان کمیت کلسترول را قرار می‌دهیم. در بخش Test Distribution نیز گزینه Normal را انتخاب می‌کنیم. با OK کردن، جدول نتایج آزمون نرمالیتی در پنجره Output نرم‌افزار SPSS قابل مشاهده است.

جدول One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test

 

نتیجه به دست آمده در جدول One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test، بیانگر نرمال بودن داده‌های کلسترول هم در مردان و هم در زنان است (Sig >0.200).

 

آزمون نرمالیتی شاپیرو-ویلک

 Shapiro-Wilk 

جهت بررسی تست نرمالیتی با استفاده از روش شاپیرو-ویلک از مسیر زیر در نرم‌افزار SPSS استفاده می‌کنیم.

Analyze → Descriptive Statistics → Explore 

مسیر انجام آزمون نرمالیتی شاپیرو-ویلک

 

در پنجره Explore کمیت کلسترول را در کادر Dependent List و Gender را در کادر Factor List قرار می‌دهیم. همچنین بر روی تب Plots می‌زنیم.

پنجره Explore در نرم‌افزار SPSS

 

در تب Plots گزینه Normality plots with tests را انتخاب می‌کنیم.

انتخاب گزینه Normality plots with tests

 

پس از آن Continue کرده و سپس OK می‌کنیم. در خروجی و نتایج نرم‌افزار SPSS که در پنجره Output قرار دارد، می‌توان جدول زیر را مشاهده کرد.

جدول Tests of Normality

 

نتیجه به دست آمده با استفاده از آزمون نرمالیتی Shapiro-Wilks نشان می‌دهد کلسترول هم در مردان و هم در زنان دارای توزیع نرمال است. این همان نتیجه‌ای بود که آزمون کلموگوروف-اسمیرنف هم برای ما به دست آورده بود.

چنانچه علاقمند باشیم نمودار منحنی نرمال Normal Curve را برای این داده‌ها نیز رسم کنیم، می‌توانیم از ابزار Chart Builder استفاده کنیم. در این پنجره تنظیمات را به صورت زیر قرار می‌دهیم.

رسم هیستوگرام و منحنی نرمال Normal Curve

 

همچنین در پنجره Chart Builder وارد تب Groups/Point ID می‌شویم. پنجره زیر برای ما باز می‌شود.

تب Groups/Point ID

 

گزینه Columns panel variables را انتخاب می‌کنیم. سپس کمیت Gender را به کادر Panel انتقال می‌دهیم. گزینه Display normal curve را هم انتخاب می‌کنیم. در این صورت، گراف زیر برای ما به دست می‌آید.

هیستوگرام و منحنی نرمال کلسترول به تفکیک مردان و زنان

 

چگونه به این مقاله رفرنس دهیم

GraphPad Statistics (2022). Normality Test of data in SPSS software. Statistical tutorials and software guides. Retrieved Month, Day, Yearfrom https://graphpad.ir/normality-test-spss/.php

For example, if you viewed this guide on 12th January 2022, you would use the following reference

GraphPad Statistics (2022). Normality Test of data in SPSS software. Statistical tutorials and software guides. Retrieved January, 12, 2022, from https://graphpad.ir/normality-test-spss/.php

ارایه خدمات تحلیل و مشاوره آماری

گراف پد برای شما خدمات مشاوره و انجام انواع تحلیل‌های آماری را ارایه می‌دهد. جهت دریافت نکات بیشتر بهتر است با ما تماس بگیرید.

    گراف پد جمعی از رتبه‌های برتر آزمون دکترا آمار دانشگاه‌های ایران | برجسته در موسسه بین‌المللی تحقیقات | دارای نماد اعتماد الکترونیک از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ایران و مجوز رسمی ثبت به شماره ۴۱۸۸۱ و شناسه ملی ۱۴۰۰۶۸۳۲۳۱۹