قبلی
نمودار دایره ای

رسم نمودار دایره ای Pie Chart با استفاده از نرم‌افزار SPSS

توضیحات رسم و طراحی نمودارهای دایره ای برگرفته شده از کتاب روش های پیشرفته آماری و کاربردهای آن

در مطالعات و موضوعات مرتبط با تحلیل‌های فراوانی که به دنبال بررسی تعداد و شمارش افراد و موردها هستیم، از نمودارهای دایره‌ای که به آن‌ها Pie Chart گفته می‌شود، استفاده می‌کنیم. با استفاده از این گراف‌ها می‌توانیم فراوانی و تعداد افراد در گروه‌های مختلف را با یکدیگر مقایسه کنیم.

 

گراف پد

دریافت مجموعه آموزش طراحی انواع نمودارها و گراف‌ها

شامل 145 دقیقه ویدئو، فایل‌های مثال، دیتا و نتایج نرم‌افزار SPSS

 

از نمودارهای دایره‌ای اغلب به عنوان پرکاربردترین نمودارهای آماری یاد می‌شود. این نمودارها معمولاً برای نمایش فراوانی و یا درصد فراوانی در داده‌های اسمی Nominal و یا رتبه‌ای Ordinal مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته این نمودارها در داده‌های کمی گسسته Quantitative Discrete Data نیز استفاده می‌شوند. فهم آ‌ن‌ها آسان بوده و اطلاعات مناسبی را در مورد داده‌ها در اختیار محقق می‌گذارد.

نمودارهای دایره‌ای و در حالت کلی‌تر همه انواع نمودارهای آماری را می‌توانیم با استفاده از مسیر زیر در نرم افزار SPSS رسم کنیم.

Graphs → Chart Builder 

مسیر رسم انواع نمودارها در نرم‌افزار SPSS

 

با رفتن به این مسیر، پنجره زیر با نام Chart Builder که جهت رسم و طراحی انواع گراف‌هایی آماری از آن استفاده می‌شود، برای ما باز می‌شود. در این پنجره و محیط نرم افزار SPSS قابلیت و امکنات فراوانی جهت ترسیم انواع نمودارهای آماری قرار داده شده است. نمودار دایره ای در تصویر زیر مشخص شده است.

پنجره Chart Builder جهت رسم انواع نمودارهای آماری در نرم‌افزار SPSS

 

مثال‌های رسم نمودارهای دایره ای

 Examples 

بیایید با یکدیگر چند مثال که در آن‌ها به رسم نمودارهای دایره ای می‌پردازیم، حل کنیم. فایل دیتا و نتایج این مثال را می‌توانید از Pie Chart دریافت کنید. در تصویر زیر بخشی از فایل دیتا را مشاهده کنید.

مثال رسم نمودارهای دایره ای

 

به عنوان مثال من می‌خواهیم نمودار دایره ای فراوانی گروه‌های سنی افراد مختلف که در ستون Age Category قرار دارد را به دست بیاورم. در پنجره Chart Builder مطابق تصویر زیر آن‌ را قرار می‌دهم.

رسم نمودار دایره ای از فراوانی گروه‌های سنی افراد

 

من در این نمودار Age Category را در محور x قرار دارم. محور y نیز که به صورت پیش‌فرض فراوانی Count قرار گرفته است. گراف دایره ای به دست آمده از فراوانی گروه‌های سن افراد را می‌توانید در شکل زیر ببینید.

نمودار دایره ای از فراوانی گروه‌های سنی افراد

 

همان‌گونه که در این گراف دیده می‌شود، 39 نفر (26.00%) در گروه سنی کمتر از 25 سال، 47 نفر (31.33%) در گروه 40-25 سال، 41 نفر (27.33%) در گروه 60-40 سال و 23 نفر (15.33%) در گروه سنی بالاتر از 60 سال قرار دارند.

 

بیایید یک مثال دیگر را نیز با یکدیگر حل کنیم. فرض کنید می‌خواهیم همان نمودار دایره ای برای گروه‌های سنی را به تفکیک جنسیت و فعالیت در یک گراف رسم کنیم. در این گراف علاقمند هستیم جنسیت افراد و سطح فعالیت بدنی آن‌ها نیز قرار گیرد.

برای انجام این کار از تب Groups/Point ID استفاده می‌کنیم. با استفاده از این تب و گزینه Rows panel variables، جنسیت Gender را به عنوان کمیت گروه‌بندی کننده، در تنظیمات پنجره Chart Builder قرار می‌دهیم. همچنین گزینه Columns panel variables را انتخاب می‌کنیم و physical activity را به عنوان یک Panel ستونی در آن قرار می‌دهیم. تصویر زیر را ببینید.

تب Groups/Point ID و انتخاب Variableهای Panel

 گراف به دست آمده را می‌توانید در شکل زیر ببینید.

نمودار دایره ای
نمودار دایره ای گروه‌های سنی به تفکیک جنسیت و فعالیت

 

آن‌چه که در این گراف به نظر می‌رسد این است که هم در مردان و هم در زنان (البته بیشتر در مردان) افراد در سنین کمتر دارای فعالیت بدنی بیشتری هستند. با این حال همان‌گونه که می‌دانید لازم است این ایده با استفاده از روش‌های تحلیل استنباط آماری، آزمون و بررسی شود.

در این مقاله درباره رسم انواع نمودارهای دایره‌ای Pie Chart با استفاده از نرم‌افزار SPSS و به حالت‌های مختلف صحبت کردیم. همان‌گونه که بیان کردیم ما از نمودارهای دایره‌ای به منظور بررسی فراوانی یک کمیت و همچنین چگونگی ارتباط بین چند کمیت اسمی و رتبه‌ای استفاده می‌کنیم.

 

چگونه به این مقاله رفرنس دهیم

GraphPad Statistics (2022). Pie Chart using SPSS software. Statistical tutorials and software guides. Retrieved Month, Day, Yearfrom https://graphpad.ir/pie-chart-spss.php

For example, if you viewed this guide on 12th January 2022, you would use the following reference

GraphPad Statistics (2022). Pie Chart using SPSS software. Statistical tutorials and software guides. Retrieved January, 12, 2022, from https://graphpad.ir/pie-chart-spss.php

ارایه خدمات تحلیل و مشاوره آماری

گراف پد برای شما خدمات مشاوره و انجام انواع تحلیل‌های آماری را ارایه می‌دهد. جهت دریافت نکات بیشتر بهتر است با ما تماس بگیرید.

بگیرید.

    گراف پد جمعی از رتبه‌های برتر آزمون دکترا آمار دانشگاه‌های ایران | برجسته در موسسه بین‌المللی تحقیقات | دارای نماد اعتماد الکترونیک از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ایران و مجوز رسمی ثبت به شماره ۴۱۸۸۱ و شناسه ملی ۱۴۰۰۶۸۳۲۳۱۹