فواصل اطمینان ضرایب همبستگی Bivariate Correlation with Confidence Intervals
Bivariate Correlation with Confidence Intervals
ما با ضرایب همبستگی و انواع آن به عنوان مثال پیرسون Pearson و یا اسپیرمن Spearman آشنا هستیم. یکی از ابزارهای جدیدی که نرمافزار SPSS در ورژن 28 جدید خود ارایه کرده است، به دست آوردن فواصل اطمینان Confidence Intervals برای ضرایب همبستگی است.
بیایید این بحث را با استفاده از نرمافزار SPSS توضیح دهیم. فایل دیتای این مثال را میتوانید از اینجا دریافت کنید.
در تصویر زیر میتوانید بخشی از دادهها را مشاهده کنید.
فرض کنید در این مثال میخواهیم همبستگی بین وزن افراد به عنوان کمیت وابسته و شاخصهای قلبی و عروقی شامل crp ,chol و sbp به عنوان کمیتهای مستقل، را به دست بیاوریم. البته هدف ما در این مثال بیان آموزش همبستگی نیست. بلکه به دنبال این هستیم که درباره نحوه به دست آوردن فواصل اطمینان برای ضرایب همبستگی، توضیح دهیم.
جهت انجام تحلیل همبستگی و البته همزمان با آن یافتن فواصل اطمینان، از مسیر زیر در نرمافزار SPSS v28 استفاده میکنیم.
Analyze → Correlate → Bivariate Correlation with Confidence Intervals
با رفتن به این مسیر، پنجره زیر با نام Bivariate Correlation with Confidence Intervals برای ما باز میشود.
از آنجا که میخواهیم همبستگی بین وزن افراد به عنوان کمیت وابسته و شاخصهای قلبی و عروقی شامل crp ,chol و sbp به عنوان کمیتهای مستقل، را به دست بیاوریم، در کادر Variables شاخصهای قلبی و عروقی و در کادر With Variables کمیت وزن افراد یعنی body weight را قرار میدهیم.
فاصله اطمینان نیز معمولاً 95% در نظر گرفته میشود. البته چنانچه بخواهیم میتوانیم ضریب اطمینان را مثلاً بر روی عدد 90% قرار دهیم. نرمافزار SPSS به روشهای فیشر Fisher و بوت استراپ Bootstrap میتواند فاصله اطمینان برای ضرایب همبستگی به دست آورد.
در کادر User Missing Values نیز میتوانیم درباره قرار گرفتن یا حذف دادههای گمشده وقتی که احیاناً فقط در یکی از Variableها داده گمشده داریم، تصمیم بگیریم.
ما معمولاً پیشفرض تنظیمات نرمافزار SPSS را در این پنجره می پذیریم و OK میکنیم.
نتایج و خروجیهای نرمافزار
Output
در پنجره و محیط Output نرمافزار SPSS جدول زیر به دست میآید.
همانگونه که در این جدول مشاهده میکنید، علاوه بر ضرایب همبستگی بین وزن و شاخصهای crp ,chol و sbp فواصل اطمینان برای این ضرایب نیز به دست آمده است. به عنوان مثال جدول بالا نشان میدهد ضریب همبستگی (از نوع پیرسن) بین وزن و chol برابر با 0.461 است. فاصله اطمینان برای این ضریب همبستگی نیز به صورت (0.579 , 0.325) به دست آمده است.
نکته سوالی که شاید اینجا مطرح شود این است که از کجا متوجه شویم، ضریب همبستگی به دست آمده معنادار بوده است یا خیر. پاسخ این است که با استفاده از همین فواصل اطمینان به دست آمده، به سادگی میتوانیم پی به معناداری یا عدم معناداری ضریب همبستگی به دست آمده، ببریم.
در هر کدام از همبستگیها اگر فاصله اطمینان عدد صفر را در بر داشته باشد (مثل همبستگی بین وزن و crp) می گوییم آن ضریب همبستگی معنادار نیست. اما اگر فاصله اطمینان در کرانهای بالا و پایین خود عدد صفر را در بر نداشته باشد (مانند همبستگی بین وزن و sbp و chol) می گوییم آن ضریب همبستگی معنادار است.
اگر هم بخواهید عدد دقیق مقدار احتمال و یا P value را به دست بیاورید، میتوانید با استفاده از مسیر معمول یافتن ضرایب همبستگی یعنی مسیر
Analyze → Correlate → Bivariate
مقدار احتمال معناداری ضریب همبستگی را هم محاسبه کنید.
چگونه به این مقاله رفرنس دهیم
GraphPad Statistics (2022). Bivariate Correlation with Confidence Intervals using SPSS software. Statistical tutorials and software guides. Retrieved Month, Day, Year, from https://graphpad.ir/bivariate-correlation-with-confidence-interval-spss/.php
For example, if you viewed this guide on 12th January 2022, you would use the following reference
GraphPad Statistics (2022). Bivariate Correlation with Confidence Intervals using SPSS software. Statistical tutorials and software guides. Retrieved January, 12, 2022, from https://graphpad.ir/bivariate-correlation-with-confidence-interval-spss/.php
ارایه خدمات تحلیل و مشاوره آماری
گراف پد برای شما خدمات مشاوره و انجام انواع تحلیلهای آماری را ارایه میدهد. جهت دریافت نکات بیشتر بهتر است با ما تماس بگیرید.