قبلی
آزمون نرمال

آزمون نرمال بودن داده‌ها با گراف پد پریسم

ما در این آموزش به دنبال آن هستیم که فرضیه نرمال بودن داده‌ها را با استفاده از نرم‌افزار GraphPad Prism مورد بررسی قرار دهیم. گراف پد نرم‌افزاری بسیار کارآمد و پرکاربرد جهت انجام طیف متنوعی از تحلیل‌های آماری می‌باشد.

به منظور انجام هر تحلیل آماری، برقراری برخی از فرضیات ضروری است. آزمون نرمال و فرض نرمال بودن داده‌ها و پیروی اطلاعات و مشاهدات از نظم موجود در توزیع نرمال (به معنای اینکه بیشتر داده‌ها در اطراف میانگین بوده و حجم متناسبی از اندازه‌ها دارای مقادیر کمتر و بیشتر از میانگین باشند.) از جمله مقدمات و اصول اساسی در انجام بسیاری از تحلیل‌های آماری مانند آزمون‌های میانگین و نسبت در دو یا چند جامعه، طراحی مدل رگرسیون خطی و استفاده از آزمون‌های پارامتری است.

 

هنگامی که نرم‌افزار را باز می‌کنید از قسمت سمت چپ با عنوان New Table & Graph دسته تحلیل Column را انتخاب کنید. اگر می‌خواهید بر روی داده‌های اصلی خود کار کنید در کادر Enter/import data گزینه اول یعنی Enter replicate values, stacked into columns علامت بزنید.

 

چنانچه تمایل دارید بر روی داده‌های آموزشی نرم‌افزار گراف پد آزمون نرمال را انجام دهید، در کادر Use tutorial data گزینه Frequency distribution data and histogram را انتخاب کنید.

 

ما کار انجام آزمون نرمال را بر داده‌های آموزشی نرم‌افزار انجام می‌دهیم. دکمه Create را بزنید. جدول داده زیر باز خواهد شد.

 

داده‌ها در یک ستون با نام Frequency آمده‌اند. به سادگی به منوی بالای صفحه به نام Analyze بروید.

پنجره Analyze Data برای شما باز خواهد شد. در کادر Column analyses تحلیل Column statistics را انتخاب کنید. دکمه OK را بزنید.

 

پنجره Parameters: Column Statistics باز می‌شود. در قسمت Test if the values come from a Gaussian distribution سه نوع آزمون بررسی نرمال بودن داده‌ها قرار داده شده است.

 

این آزمون‌ها با عناوین D’Agostino-Pearson و Shapiro-Wilk و Kolmogorov-Smirnov اسامی افرادی هستند که آزمون نرمال بودن داده‌ها را طراحی کرده‌اند. حتماً این نکته را می‌دانید که در هر آزمون برازندگی توزیع، فرض صفر دارا بودن آن توزیع است. در این‌جا فرض صفر به معنای آن است که داده‌های ستون Frequency دارای توزیع نرمال هستند. مقدار احتمال به دست آمده از آزمون، نشان می‌دهد فرض صفر پذیرفته می‌شود و یا می‌توان آن را رد کرد.

بیان نتایج آزمون نرمال در گراف پد

با OK کردن نتایج در فولدر Result نرم‌افزار و در شیت با نام Col. stats of Frequency distribution data دیده می‌شود. نتایج در دو بخش دیده می‌شود.

 

در این بخش از نتایج، آماره‌های توصیفی مانند مینیمم، ماکزیمم، میانه، نما، چارک‌ها، میانگین و انحراف معیار دیده می‌شود. در بخش پایین نتایج، آزمون‌های نرمال بودن داده‌ها انجام شده است.

 

مبنای بررسی در هر آزمون مقدار احتمال و یا همان P value خواهد بود. اگر سطح معنی‌داری را برابر با پنج درصد تعریف کنیم، بنابراین چنانچه مقدار احتمال به دست آمده از این عدد کمتر باشد، فرض صفر رد می‌شود به معنای آن‌که داده‌ها دارای توزیع نرمال نمی‌باشد. اما اگر مقدار احتمال دارای عددی بیشتر از 0.05 باشد فرض نرمال بودن داده‌ها را می‌پذیریم.

در این‌جا بر مبنای آزمون D’Agostino-Pearson مقدار احتمال به صورت 0.0001> P value به دست آمده است. به وضوح این مقدار نشان‌ دهنده نرمال نبودن داده‌ها می‌باشد. آزمون Shapiro-Wilk با P value=0.0031 و آزمون Kolmogorov-Smirnov با مقدار احتمال برابر با P value=0.0011 نیز بیانگر نرمال نبودن ستون Frequency هستند.

اگر هم بخواهید تحلیل آزمون نرمال را بر روی داده‌های اصلی خود انجام دهید، به سادگی همین مسیر را پی بگیرید.

در فولدر Graphs و در شیت با نام Frequency distribution data می‌توانید شکلی از نحوه پراکنش داده‌ها به دست آورید. ما یک نمودار ستونی به صورت زیر رسم کرده‌ایم.

چگونه به این مقاله رفرنس دهیم

GraphPad Statistics (2019). Normality Test with GraphPad Prism. Statistical tutorials and software guides. Retrieved Month, Day, Yearfrom https://graphpad.ir/normal-test-with-graphpad-prism/.php

For example, if you viewed this guide on 12th January 2022, you would use the following reference

GraphPad Statistics (2019). Normality Test with GraphPad Prism. Statistical tutorials and software guides. Retrieved January, 12, 2022, from https://graphpad.ir/normal-test-with-graphpad-prism/.php

ارایه خدمات تحلیل و مشاوره آماری

گراف پد برای شما خدمات مشاوره و انجام انواع تحلیل‌های آماری را ارایه می‌دهد. جهت دریافت نکات بیشتر بهتر است با ما تماس بگیرید.

    گراف پد جمعی از رتبه‌های برتر آزمون دکترا آمار دانشگاه‌های ایران | برجسته در موسسه بین‌المللی تحقیقات | دارای نماد اعتماد الکترونیک از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ایران و مجوز رسمی ثبت به شماره ۴۱۸۸۱ و شناسه ملی ۱۴۰۰۶۸۳۲۳۱۹